Eerst verkopen of eerst kopen, wat is wijsheid?

Eerst verkopen of eerst kopen, wat is wijsheid

Het is een vraag waar veel kopers en verkopers mee zitten: verkoop ik eerst mijn huidige woning voor ik iets nieuws koop, of is het verstandiger om eerst een nieuw huis te kopen? Onze ma kelaar Dini en hypotheekadviseur Kariem vertellen er je in dit artikel meer over. Niets is zo persoonlijk als het kopen van een huis. Daarom kunnen we je in dit artikel niet van een passend advies voorzien. Maar we geven je graag een aantal nuttige tips en afwegingen.
 

De belangrijkste redenen om eerst te kopen

Er zijn een aantal redenen om eerst een nieuwe huis te kopen, voordat je je huidige woning verkoopt. Heb je bijvoorbeeld je droomhuis gezien? Dan wil je het liefst zo snel mogelijk kopen, om te voorkomen dat iemand anders jouw droomplek koopt. Je kunt proberen met de verkoper afspraken te maken over een voorbehoud, zodat de koop alleen doorgaat als jij je huidige huis snel verkoopt. In de huidige markt is dat helaas niet altijd even makkelijk, want een verkoper krijgt meestal meerdere biedingen op een huis.
Een andere reden waarom je eerst zou kunnen kopen, heeft daar ook mee te maken. De kans is namelijk groot dat je je woning toch wel verkoopt, zeker als je in de stad woont.
Als je koopt en de woning op naam krijgt voordat je verkoopt, krijg je wel te maken met strenge financieringsvoorwaarden. De nieuwe geldverstrekker wil de garantie hebben dat je een jaar lang eventuele dubbele woonlasten kunt dragen. Dat betekent onder andere dat je woning getaxeerd moet worden. Dat je dubbele woonlasten in de praktijk vaak met je binnenkomende salaris oplost, doet er niet toe. Je moet dus voldoende spaargeld hebben om 12 keer de brutomaandlast van je huidige hypotheek te kunnen betalen.
 

Belangrijkste redenen om eerst te verkopen

Het dragen van de dubbele woonlasten, als je daar al genoeg spaargeld voor hebt, kan je behoorlijk wat zorgen opleveren. Voor veel mensen is dat de belangrijkste reden om eerst te verkopen. Je hebt dan geen dubbele woonlasten en de bijbehorende zorgen. Daarnaast weet je precies wat je kunt besteden aan een nieuw huis. Als je bang bent dat je huis lang te koop staat, is het ook verstandig te verkopen voor je koopt. Zo voorkom je tegenvallers in de verkooptijd en opbrengst.
Het grootste nadeel van eerst verkopen, is dat je op een gegeven moment toch echt je huis uit moet. Als je dan nog niets nieuws hebt gevonden, moet je misschien tijdelijk huren. Dat levert een hoop gedoe op: huren is duur, een huurwoning is lastig te vinden en twee keer verhuizen is alleen voor het verhuisbedrijf leuk.
 

Tot slot

We hebben het al een paar keer gezegd: in de huidige woningmarkt is de kans groot dat je je huis snel kwijtraakt. Maar we weten allemaal dat de woningmarkt soms rare sprongen kan maken, dus is het belangrijk dat je geen onverantwoorde risico’s neemt. Daar helpen we je graag bij, dus kun je een vrijblijvende afspraak maken. Mail of bel Dini Hof-Kamps op hof@lagro.nl of 06-51135375.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring