Header

Lagro - sinds 1874

In het hart van Groningen - Groningen in het hart

Header

De pionier La Gro

Op 20 maart 1874 vestigt notarisklerk J.L. La Gro zich als makelaar in de Schoolstraat in Groningen. Groot nieuws, hij is de eerste en enige makelaar van de stad. De woningmakelaardij staat nog in de kinderschoenen. Daarom heeft La Gro als makelaar ook veel andere taken, want er moet natuurlijk wel brood op de plank komen. Zo is La Gro in de beginjaren ook glasverzekeraar en verhuizer. Maar als de zaken goed beginnen te lopen, krijg de oude La Gro in 1922 hulp van zijn zoon. Samen bouwen ze verder aan de toekomst van hun zaak.

Ebens en de oorlogsjaren

Veertig jaar na La Gro, op 1 september 1914, begint A. Ebens zijn carrière als makelaar in Groningen. In 1932 neemt zoon Jac. Ebens de zaak van zijn vader over. Het pand waarin hij werkt overleeft de oorlog niet, maar zoon Ebens begint in 1945 vol goede moed opnieuw.

De kleurrijke jaren ‘50, ‘60 en ‘70

In 1950 gaan H.C. La Gro, een zoon van de oprichter, en Jac. Ebens samenwerken onder de naam La Gro-Ebens. Dankzij de bloeiende economie krijgen ze de wind in de zeilen. Ze boeken ook successen met vernieuwende initiatieven op promotioneel gebied. Zo heeft La Gro-Ebens in de jaren zeventig een landelijke primeur met een doorlopende dia-show. Daarin worden alle woningen getoond die in de regio Groningen te koop staan. De dia’s worden gepresenteerd in verlichte vitrines in de winkel, een publiekstrekker van formaat.

Een nieuwe visie in crisistijden

De jaren tachtig zijn weinig florissant. De woningmarkt stort in en in 1983 neemt Harm Meijer het kantoor over van Jac. Ebens. Meijer heeft een nieuwe, sterke visie: hij stelt als makelaar de belangen van de klant voorop, in plaats van de (ver)koop van huizen. Dit doet hij ook bij het geven van verzekeringsadvies en onafhankelijk hypotheekadvies, toen nog een pril vak. Meijers motto: een tevreden klant is belangrijker voor de continuïteit dan een verkoop. Zo zorgt hij ervoor dat La Gro-Ebens de sterke marktpositie in de makelaardij vasthoudt en op het gebied van hypotheekadvies een belangrijke speler wordt.

De jaren ‘90: met fris elan de toekomst in

Eind 1995 besluit Harm Meijer zijn bedrijf over te doen aan Bart van Hasselt en Rinus Wermink, beiden al jaren bevlogen werknemers bij La Gro-Ebens. Van Hasselt als makelaar en Wermink als onafhankelijk hypotheekadviseur. Nog altijd is La Gro-Ebens een van de belangrijkste makelaardijen en hypotheekbemiddelaars in de stad Groningen. De afdeling verzekeringen is in 2005 nieuw leven ingeblazen en een perfecte aanvulling op de bestaande dienstverlening.

Een nieuwe naam, een nieuw millennium

Een nieuwe eeuw, een nieuwe naam: Lagro-Ebens wordt ingekort tot het krachtige Lagro. Het symboliseert waarvoor het bedrijf staat: helderheid, daadkrachtigheid en betrouwbaarheid. De hypotheekafdeling wordt tot een zelfstandig onderdeel van het bedrijf gemaakt nadat Lagro begin 2013 uit de franchiseketen De Hypotheekshop stapt. Daar is Rinus Wermink overigens een van de oprichters van. Nu is er dus Lagro en LagroHypotheken&zo, een onafhankelijke combinatie, gericht op de best mogelijke dienstverlening in het hart van Groningen en met Groningen in het hart.