Tien tips om uw huis zo goed mogelijk te verkopen

1. Kies niet de eerste de beste makelaar
Maak kennis met meerdere makelaars;  ook handig voor het bepalen van de juiste waarde van uw huis. Kies de makelaar die uw wensen begrijpt en de beste indruk op u maakt. U zult nog vaak contact hebben dus let vooral ook op zijn of haar communicatie. Bent u voornemens te verkopen, kopen, financieren en verzekeren, dan kan het handig zijn een makelaarskantoor te kiezen wat al deze diensten onder haar dak heeft.

 2. Kies met uw makelaar voor een heldere aanpak voor de verkoop
Wat zijn de sterke punten van uw huis? Voor wat voor type koper is uw huis interessant? Hoe kan uw huis zo aantrekkelijk mogelijk aangeboden worden? Is een vaste prijs verstandig, een vraagprijs, een vanaf prijs of is bieden door middel van inschrijving een passende aanpak? Allemaal vragen die een goede makelaar met u bespreekt om samen tot een optimale verkoop te komen.

3. Maak je woning aantrekkelijk
Begin met opruimen en schoonmaken. Herstel vervolgens (kleine) mankementen  en maak vieze en beschadigde muren en kozijnen strak. Maak uw woning neutraal en zorg dat deze zo ruimtelijke mogelijk is. Zorg dat er zoveel mogelijk licht invalt of zet lampen aan die het huis sfeervol en licht maken. Laat het fris ruiken. Een goede styliste kan vervolgens de puntjes op de i zetten.

4. Denk ook om de buitenkant
Haal onkruid en rommel uit de (voor)tuin. Als het even kan ook bij de buren.  Breng wat kleur in de tuin met bloemen, evergreens, of een gezellig en kleurrijk zitje met eventueel een parasol.

5. Laat een professionele fotograaf de foto’s maken
De meeste mensen bekijken eerst de foto’s van een woning en gaan, als die aanspreken, dan pas de tekst lezen. Of het nou om funda, het uitwisselingssysteem van de NVM of om advertenties online en in print gaat, de foto’s moeten scherp, helder en eerlijk zijn, dus niet met een enorme groothoeklens genomen worden. Stralend weer helpt natuurlijk ook een handje.

6. Zet de meest bekeken promotiemiddelen volledig in
Bereik met het uitwisselingssysteem van de NVM de meest serieuze kopers. Zet funda volledig in met niet alleen “platte” foto’s, maar ook met 360 graden foto’s, video, plattegronden en brochures. Gebruik de sociale media optimaal en bedenk dat bepaalde doelgroepen nog altijd de krant lezen. En een tuinbord of te koop biljet lijkt ouderwets, maar trekt nog altijd kopers. Wordt er een landelijke openhuizendag  georganiseerd? Doe daaraan mee, het is een laagdrempelige manier om de woning onder de aandacht te brengen.

7. Laat de makelaar de bezichtigingen doen
Een goede makelaar ontvangt de kijkers op een plezierige manier, laat de mensen zich thuis voelen, straalt vertrouwen uit, kan alle vragen adequaat beantwoorden en zal de sterke punten van de woning voor het voetlicht brengen. Ondertussen vergaart hij of zij ook informatie die van belang kan zijn in de onderhandelingen. Reageren de kandidaten niet zelf, dan belt de makelaar er achter aan. Wie weet was er iets wat hij of zij kan oplossen.

8. Laat de onderhandelingen over aan een professional
Onderhandelen is argumenten aandragen die onderbouwen en aanvoelen waar de ruimte bij de ander zit. Die argumenten moet je kennen en weten te verwoorden zonder dat dit bij de ander weerstand oproept. Een goede makelaar die de kneepjes van het vak kent verdient zich in dit stadium terug.

9. Kies de beste koper uit
Be beste koper is niet altijd de hoogst biedende koper. Een koper die iets minder biedt maar geen voorbehouden maakt, kan een betere koper zijn dan iemand die bijvoorbeeld een volledige financiering behoeft. Maar ook als de koper geen voorbehoud voor financiering maakt is het zaak om na te gaan of “de koper goed is voor zijn geld”. Een gerenommeerde makelaar checkt dat.

10. Zorg voor een waterdichte koopakte
De koop komt pas tot stand door ondertekening van de koopakte. Die akte legt niet alleen vast wat tussen partijen is afgesproken, maar behoort  u ook te behoeden voor allerlei gedoe achteraf. Daarom zal een goede koopakte bepalingen bevatten die aansprakelijkheid voor gebreken die de leeftijd van het huis met zich meebrengen, en de gevolgen van de eventuele aanwezigheid van asbest, uitsluiten. Dat neemt niet weg dat een goede makelaar eerlijk zaken doet en kopers ook zal melden wat gemeld dient te worden.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring