Energiebesparende maatregelen: mis deze kans niet!

Energiebesparende maatregelen aan je huis zorgen niet alleen voor meer wooncomfort, maar dragen ook bij aan een beter milieu en een lagere energierekening. Daarom wijzen we je in onze hypotheekgesprekken altijd op de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in je hypotheek. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om daar geen gebruik van te maken, maar volgens ons is dat een gemiste kans.
 

De nood is hoog

In 2015 is in het klimaatakkoord van Parijs besloten dat er in 2050 zo’n 85% minder CO2-uitstoot moet zijn. De Nederlandse overheid heeft vastgelegd dat in 2050 de helft van alle woningen energieneutraal moet zijn. De andere helft moet minimaal energielabel B hebben. Er zijn nog zo’n 7 miljoen woningen te gaan, dus er moeten ruim 215.000 woningen per jaar aangepakt worden. De overheid neemt verschillende maatregelen om deze cijfers waarheid te maken.
 

Extra leenruimte in je hypotheek

Voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt dat vanaf 1 januari 2018 de maximale hypotheek 100% van de waarde van het huis bedragen. Maar om mensen te motiveren om energiebesparende maatregelen te treffen, wordt dit leenbedrag verhoogd naar 106% van de waarde van het huis. De enige voorwaarde is dan wel dat de extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen gebruikt wordt.
Daarnaast heeft het Waarborgfonds Eigen Woningen, de partij achter de NHG, de regels verder versoepeld. Moest er eerst nog een offerte aanwezig zijn van de partij die de energiebesparende maatregel uit gaat voeren, is het nu al genoeg om een bedrag te reserveren dat je na de verhuizing gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Uiteraard is er nog wel controle achteraf om te zien of het extra geld inderdaad is uitgegeven aan energiebesparende maatregelen.
Koop je een energiezuinig huis, dan mag je € 9.000,- extra lenen. Koop je een energieneutrale woning, dan is dit zelfs € 25.000,-. In dit laatste geval hoeft het extra bedrag niet verplicht besteed te worden aan energiebesparende maatregelen. Dat komt omdat de energielasten zo laag zijn, dat extra maandlasten door een hogere hypotheek gerechtvaardigd zijn. In veel gevallen is het ook  mogelijk extra te lenen voor energiebesparende maatregelen. Hoeveel dit is, verschilt per situatie. Onze adviseurs helpen je graag verder.
Wie een huis koopt zonder NHG, kan het beste bij de betreffende bank vragen naar de mogelijkheden. Tot nu toe zien we dat praktisch alle banken de eisen van de NHG volgen, dus ook daar zien ze het belang van deze maatregelen in.
 

Welke maatregelen zijn er?   

Er komen steeds meer manieren om je huis energiezuiniger te maken. Hieronder een aantal voorbeelden:
  • Spouwmuur isoleren
  • Schuin dak isoleren
  • Zonnepanelen plaatsen
  • Vloer isoleren
  • HR++-glas monteren
 

Waarom zou ik energiebesparende maatregelen nemen?

Door energiebesparende maatregelen te nemen, verlaag je in veel gevallen direct je woonlasten. Daarnaast zorgt het vaak voor meer comfort en verhoogt het de marktwaarde van je woning. Ook zien steeds meer mensen in dat een beter milieu echt bij jezelf begint. Door energiebesparende maatregelen te nemen ben je milieubewust bezig en wordt je meer zelfvoorzienend. Uiteraard zorg je er ook voor dat je huis nog heel wat jaren meegaat en laat je tegelijkertijd een betere wereld achter voor kinderen.
Met deze argumenten, in combinatie met het gemak en de financieringsruimte die de overheid creëert, kun je jezelf misschien beter afvragen waarom je GEEN energiebesparende maatregelen zou nemen.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen in jouw (nieuwe) huis? Neem dan vandaag nog contact op met een van onze hypotheekadviseurs: Kariem Elmallah via elmallah@lagro.nl of 050-3192734 of Rinus Wermink via wermink@lagro.nl of 050-3192736. Als je meer wilt weten, kun je hier meer lezen over energiebesparende maatregelen.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring