Hoe bepaal je hoe je auto verzekerd moet worden en……is goedkoop duurkoop?

Uw auto is 6 jaar oud!
Met enige regelmaat hoor ik deze zin voorbij komen tijdens een reclame-uitzending. Waarbij het vervolg, ‘U kunt geld besparen’. Omdat het mijn vak is, weet ik dat deze verzekeraar met deze boodschap bedoelt te zeggen; ‘Uw auto kan uit de ‘All-risk’. In mijn dagelijkse praktijk merk ik dat de koppeling van deze twee zinnen bij mensen inmiddels standaard gedachtegoed is geworden. Het opvolgen van deze boodschap kan een behoorlijk financieel nadeel geven. Ik wil u dit aan de hand van het onderstaande voorbeeld verduidelijken.

Gert zit al enige tijd in de wachtruimte van zijn garage en bestudeert onder het genot van een cappucino de ochtendkrant. Zijn auto, een VW Golf, krijgt die ochtend een kleine onderhoudsbeurt. Als hij wordt aangesproken door de chef werkplaats blijkt dat er binnenkort iets meer onderhoud nodig is. Dit gaat hem dan bijna € 1.000,- kosten. Wel laten repareren of de auto inruilen? In de showroom staat een 2 jaar jongere VW Golf met wat minder kilometers. Voor de Golf van Gert wordt een inruilwaarde van € 9.500,- geboden. De bijbetaling bedraagt € 4.500,-. Verleidelijk, maar Gert heeft dit geld niet en besluit om te kiezen voor de reparatie. Op de terugweg naar huis wordt Gert gebeld door een medewerker van zijn verzekeraar. Deze deelt hem mee dat hij premie kan besparen op zijn autoverzekering. Zijn auto wordt namelijk volgende maand 6 jaar oud. Het blijkt een jaarlijkse besparing van € 175,- die Gert goed kan gebruiken voor de aanstaande reparatiekosten.
Twee maanden later rijdt Gert ’s ochtends over een sneeuwwitte weg en bemerkt net te laat de van rechts komende auto van Marjet op. Ondanks zijn winterbanden komt Gert tot stilstand tegen deze auto. Beide auto’s hebben flinke schade en bij Gert zijn alle airbags uitgeklapt. Gelukkig blijkt niemand gewond. Gert neemt contact op met zijn verzekeraar. Deze vertelt hem dat de door hem veroorzaakte schade aan de auto van Marjet volledig wordt vergoed. Tot zijn grote schrik hoort hij dat de schade aan zijn eigen auto niet verzekerd is. De medewerker herinnert hem aan het telefoon-gesprek, waarbij de verzekerde dekking is teruggebracht van ‘Allrisk’ naar ‘beperkte casco’. Een schadehersteller beoordeelt enkele dagen later de VW Golf als total-loss. Gert heeft voor zijn werk dagelijks een auto nodig en gaat in gesprek met zijn garage. De 2 jaar jongere VW Golf blijkt nog onverkocht. Met een door de garage geregelde financiering is Gert na enkele dagen weer mobiel.
 
Had Gert zijn autoverzekering niet omgezet dan werd zijn schade ook  vergoed door zijn verzekeraar. De schade-uitkering wordt vaak bepaald aan de hand van ANWB/Bovag koerslijsten. Ook bieden
verzekeraars de mogelijkheid om voor  een periode van 2 of 3 jaar de aanschafwaarde te verzekeren.
In deze gevallen zou de financiering voor de andere VW Golf  heel wat gunstiger zijn uitgevallen.
 
Het is dus verstandig om bij wijziging van de verzekerde dekking niet te kijken naar het bouwjaar en de premiebesparing. Niet voor niets zegt het spreekwoord: ‘Goedkoop is duurkoop’. Beter vooraf inventariseren van de persoonlijke financiële situatie en daarop te besluiten.  
 
Wilt u naar aanleiding van dit artikel weten wat voor uw auto de best ‘passende dekking’ is, neemt u dan contact met ons op of loop gewoon eens binnen voor een persoonlijk gesprek.
 
Met vriendelijke groet,
Lagro Verzekeringen
 
Peter Tillema             
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring